ΙΤΑΛΙΚΑ

Γιατί να μάθω Ιταλικά;

- Γιατί αγαπάμε την Ιταλία, τους Ιταλούς και την ιταλική γλώσσα. Γιατί είναι η γλώσσα της χώρας όπου αναπτύχθηκε ο ρωμαϊκός πολιτισμός ο οποίος στηρίχθηκε και επηρεάστηκε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Τα λατινικά είναι η μητέρα, εκτός της ιταλικής, πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, ρουμάνικα).

- Για την παράδοση των εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων. Το πρώτο πανεπιστήμιο της Δύσης ιδρύθηκε το 1088 στη Μπολόνια. Τα 2/3 των πανεπιστημιακών σχολών στην Ιταλία είναι χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με πληθώρα προσφερόμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

- Γιατί όλες οι πόλεις της Ιταλίας είναι ζωντανά μουσεία! Το σημαντικότερο από αυτά είναι η Ρώμη. Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο είναι ένας αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση).

- Γιατί μας αρέσει η ιταλική λογοτεχνία, από τους μεγάλους κλασσικούς Δάντη, Πετράρχη, Βοκκάκιο μέχρι τους πιο σύγχρονους.

- Για τον μαγευτικό κόσμο του ιταλικού θεάτρου. Από την παντομίμα του 9ου αιώνα στο φαινόμενο της Αναγέννησης την commediadell’ arte, από τις κωμωδίες του Γκολντόνι στα φιλοσοφικά-ψυχολογικά δράματα του Λουίτζι Πιραντέλλο και στο πολιτικό θέατρο του Ντάριο Φο.

- Για την μαγεία της μεγάλης οθόνης με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες όπως επίσης και για τη μουσική της. Επίσης είναι πατρίδα της όπερας και χρησιμοποιείται ως linguafranca στον τομέα της κλασσικής μουσικής.

- Γιατί μας αρέσει η μόδα και η υψηλή ραπτική και το Μιλάνο είναι η μητροπολιτική πρωτεύουσα της μόδας. Στη ViaMontenapoleone υπάρχουν τα καταστήματα των πιο διάσημων οίκων: Armani, Prada, Gucci, Fendi, Versace, Ferragamo, DolceeGabbana, Ferrè, Valentino, ecc.

- Γιατί μας αρέσει το καλό φαγητό και ειδικά το πιο αναγνωρίσιμο φαγητό στον πλανήτη, η πίτσα. Και φυσικά τα ζυμαρικά, τα τυριά, η παρμεζάνα και μοτσαρέλλα, το tiramisù, το παγωτό, το γλυκόπιοτο Chianti, το χωνευτικό limoncello, η grappa, για να αναφέρουμε μερικά απ’ τα πιο χαρακτηριστικά συστατικά της ιταλικής γαστρονομίας.

- Γιατί μας αρέσει ο καλός καφές, διότι πουθενά αλλού δεν θα απολαύσουμε τον πλούσιο αφρό ενός cappuccino ή τον κατ’ εξοχήν ιταλικό καφέ, τον espresso με όλες τις παραλλαγές του.

- Γνωρίζατε ότι τα ιταλικά είναι η ιδανική γλώσσα για να δημιουργήσει και να εκφράσει κανείς μελωδία, ποίηση και ρίμα; Όπως είναι γνωστό, η ιταλική γλώσσα κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ: για την ακρίβεια, όλα τα επίθετα, ρήματα, επιρρήματα και ουσιαστικά της ιταλικής λήγουν σε φωνήεν. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γι’ αυτό που στη γλωσσολογία ονομάζεται πλεονασμός, και στην ουσία κάνει πιο εύκολη την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Δηλαδή τα ιταλικά είναι εύκολα!

- Γιατί είναι η πιο «τραγουδιστή» και ρυθμική γλώσσα και γιατί φυσικά μας αρέσει να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες που μας βοηθούν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας.


- Προετοιμασία μαθητών , φοιτητών-ενηλίκων από ιταλόφωνη καθηγήτρια για CELI 1,2,3, AVANZATO, SUPERIORE και  ΚΠΓ

- Προετοιμασία μαθητών για εισαγωγή σε Ιταλικά Πανεπιστήμια- πρόγραμμα erasmus

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (WORD)